ПОРОДИЦА И КУЋА

Могу ли да затрудним одмах након менструације. Која је вероватноћа зачећа

Pin
Send
Share
Send


Питање "календарске контрацепције" односи се и на неискусне девојке и жене које не користе хемијске или механичке методе за спречавање трудноће. Да би се утврдило да ли је такав метод поуздан и коме одговара, потребно је знати и узети у обзир одређене факторе.

Менструални циклус и његове фазе

Менструални или лунарни циклус (прописи) су промјене које се догађају сваког мјесеца у тијелу жене у репродуктивној доби, што је резултирало концепцијом. Циклус почиње првог дана менструације.. У просеку траје 28 дана, са флуктуацијом од 7 дана навише или наниже.

Менструални циклус је подељен у 4 фазе:

 1. Менструална - дани када је ендометријум одбачен, слој слузнице материце и крварење (3-7 дана).
 2. Фоллицулар - траје од првог дана менструације, око две недеље. У овој фази формира се фоликул у јајницима (у њему сазријева ново јаје).
 3. Овулација (овулација), траје око 3 дана. Само у овој фази, питање да ли девојка може да затрудни после менструације постаје релевантно, јер је овулација врхунац вероватноће зачећа. Фоликул је подеран, из њега излази зрело јаје и одлази у јајовод. Овдје треба обавити оплодњу.
 4. Лутеин, у трајању од 11-16 дана - вријеме повећане продукције хормона и задебљања ендометрија, припрема тијела за могућу трудноћу.
  Ако је дошло до оплодње, јаје је фиксирано у ендометрију, ако не - почиње менструација - јајне ћелије и одбачени ендометријум излазе. Онда се све понавља.

Фактори који повећавају могућност трудноће након менструације

Гинеколози верују да је редовни период (нпр. 28 дана) дан овулације средина циклуса (14. дан). Према томе, теоретски је немогуће затрудњети одмах након менструације, јер би оплодња требала наступити око 13-15 дана. Међутим, није све тако једноставно.

Може ли девојка да затрудни после менструације - ово питање интересује многе жене.

Могућност трудноће за дјевојчицу или жену након менструације овиси о томе да ли се мијења циклична природа менструације и вријеме овулације.. Ови фактори су нестабилни.

Гинеколози верују да је редовни период (нпр. 28 дана) дан овулације средина циклуса (14. дан).

Они зависе од психолошког стања жене, здравља репродуктивних органа, нивоа хормона у крви, утицаја климатских услова и многих других разлога.

Због тога се не препоручује ослањање на овај метод у следећим случајевима:

 • циклус померања или његове промене (период овулације се помера);
 • прекратак период између периода - мање од 21 дана;
 • предуга раздобља менструалног крварења - више од 7 дана;
 • активност и виталност сперматозоида партнера;
 • рана овулација код неких жена;
 • спонтана овулација - сазријевање два јаја у различито вријеме у једном циклусу; немогуће је израчунати плодни прозор у овом случају.

"Календарска" контрацепција у присуству изузетака је прилично ризична. Било који биохемијски слом у тијелу може учинити сигурне дане опасним. Ако је жена у опасности, треба користити поузданије методе заштите.

Може ли девојка да затрудни 1 - 5 дана

Могућност да затрудните на 1-5 дана менструације је скоро нула.могућност заразе даљњим компликацијама је изузетно висока. Крв је идеално узгајалиште микроорганизама, укључујући и оне опасне. Сексуални однос у данима менструације отвара пут инфекцији.

Без могућности слободног напуштања материце (током односа током менструације), крв може ући у трбушну шупљину. Ово је препун упала и озбиљнијих женских болести.

Будите опрезни! Унутрашња шупљина материце током менструалног крварења је отворена, лако инфицирана крвава рана, тако да гинеколози не препоручују секс у току менструације.

Могу ли да затрудним 6 - 9 дана након менструације

Према докторима, до 7-8 дана од почетка менструације, секс је најсигурнији. Међутим, било какве промене у спољашњим и унутрашњим факторима, на пример, присуство активног сперматозоида или померање овулације на ранији датум као резултат стреса, могу пореметити уобичајени циклус и израчунавање неће бити оправдано.

Прочитајте популарни чланак: Популарне пилуле за контролу рађања: листа, име, цена, прегледи

Може ли девојка да затрудни после менструације 6-9 дана је немогуће рећи са 100% сигурности. Гинеколози сматрају да је трудноћа мало вјероватна, јер је могућност зачећа од 1 до 6%.

Колико дана након менструације можете затрудњети

Период када је концепција могућа се односи на трајање циклуса. Што је краћи, то пре долази такав дан. Код циклуса од 28 дана, на пример, 14. дан (средина циклуса) ће бити дан овулације.

У овом случају, 9-19 дана ће бити опасно (узимајући у обзир сигурност 5 дана прије и након овулације), будући да је јајна ћелија одржива 2-3 дана, а ћелија сперме живи 3-4 дана, понекад и до тједан дана или чак и дуже. Ако је циклус краћи или дужи, потребно је извршити измјену у правцу повећања или смањења сигурних дана.

Може ли девојчица да затрудни после менструације 6. и 9. дан: Гинеколози верују да је трудноћа мало вероватна, јер је могућност зачећа од 1 до 6%.

Обрати пажњу! Сада постоје медицинске методе (ултразвучна фоликулометрија, тест траке, мерење нивоа хормона базалном температуром), које вам омогућавају да сазнате да ли девојка може да затрудни, а на који дан после периода, прилично тачно. Термин овулације одређен је подацима добијеним у процесу истраживања.

Када је вероватноћа да затрудните већа: пре или после менструације

Тешко је одговорити на недвосмислен начин, јер увијек постоје појединачне карактеристике које су се промијениле и / или нису узете у обзир. Према гинеколозима, 2 дана пре и 2 после менструалне фазе су најбезбеднији дани када је могућност да затрудните скоро немогућа.

"Календарска" контрацепција је ефикасна ако менструација долази редовно након истог броја дана. Овај метод се користи и код оних који нису погодни за механичке или хемијске методе контрацепције, а не препоручују се (на пример, мајке које доје).

Али ако јаје није сазрело у израчунатом времену због спољних утицаја или биохемијских промена у телу девојчице, онда она може да затрудни чим након менструације, и директно испред њих. Све зависи од тога да ли је израчун исправно и да ли су сви параметри узети у обзир.

Важно је знати! Са редовним сексуалним животом, тачним циклусом и уобичајеним партнером, ова метода често не представља "изненађења" женама. Али ако жена има ријетко сексуални однос, онда се шанса за трудноћу драматично повећава, чак иу неповољним данима. Тело узима прилику и покушава да извуче максимум из контакта.

Како израчунати које дане можете затрудњети

Израчунавање дана за сигуран незаштићени секс врши се на дан овулације и дана безбједности, али то не гарантује потпуну немогућност трудноће.

За жене које из једног или другог разлога користе методу календара, препоручује се да пазите на интервале између прописа. (менструални циклус) и извршите корекције, ако је потребно.

"Календарска" контрацепција је ефикасна ако менструација долази редовно након истог броја дана.

Такве жене треба да воде дневник правилности доласка менструације. Помоћи ће да се узму у обзир девијације, прецизније одреде плодни прозори (повољан период за зачеће) и повећају поузданост методе.

Дани на којима се препоручује заштићени секс

Трајање менструалног циклуса (дана)Дан овулације (средњи циклус)Да ли се рачунају сигурносни дани? Период када жена / девојка може затрудњети
21 11да (11-5; 11 +5)6 - 16 дана након менструације
2412 -“- (12-5; 12+5)7 - 17-“-
2613 -“- (13-5; 13+5)8 - 18-“-
2814-“- (14-5; 14+5)9 - 19-“-
3015-“- (15-5; 15+5)10 - 20-“-
3216-“- (16-5; 16+5)11 - 21-“-
3417-“- (17-5; 17+5)12 - 22-“-

Сматра се да је већина непланираних трудноћа резултат спонтане овулације.која се раније сматрала ријетком појавом. Испоставило се да је то посебно за многе жене, немогуће је сами израчунати. Може се десити сваког дана и не осећа га.

Стога, у случају спонтане овулације, можете затрудњети чак и током менструације.

Ако здравствени проблеми или нетолеранција према модерним контрацептивним средствима приморају девојку / жену да користи календарску контрацепцију, онда треба да буде спремна за радосно изненађење - неочекивано рођен нови живот у себи.

Може ли девојка да затрудни после менструације:

Како сазнати на који дан овулација пада након менструације у овом видеу:

Погледајте видео: Ginekološki pregled (Јун 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send