БЕАУТИ СЕЦРЕТС

Структура коже лица у козметологији. Епидермис, поткожна маст

Pin
Send
Share
Send


Познато је да је кожа највећи орган људског тела. Његова разноврсност је упадљива у својој разноликости и способностима.

Главне функције коже, њен значај за тело

 • 8 Врсте коже лица у козметици зависно од структуре
 • Међу главним функцијама коже, дерматолози разликују такве важне способности:

  • Заштита. Ова функција се сматра примарном.

  Због своје структуре, кожа спречава улазак штетних супстанци, микроба, инфекција и прашине у организам. Такође штити тело од утицаја ултраљубичастих зрака.

  Примарна функција коже - заштитна
  • Имунитет.

  Захваљујући кератиноцитима и епидермалним Т-лимфоцитима, Лангерхансове ћелије, под утицајем спољашњих антигена, мењају и улазе у лимфни систем и лимфне чворове. Формиране су бластне форме Т-лимфоцита, које се враћају на подручја коже која су захваћена антигенима.

  Примјери су алергијски дерматитис, псоријаза и булозна дерматоза, као и упала у резовима или крхотинама.

  • Терморегулација. Уз помоћ знојних жлезда и поткожног масног ткива, нормална телесна температура се одржава током цијеле године.
  Терморегулација коже се врши уз помоћ знојних жлезда и поткожног масног ткива.

  Ако спољна температура падне испод -18 ° Ц или се подигне изнад + 25 ° Ц, козметичари препоручују коришћење специјалних производа за спречавање оштећења коже.

  • Дисање.

  Овај процес осигурава апсорпцију кисеоника и ослобађање угљичног диоксида. Што је температура околине виша, више кисика пролази кроз кожу.

  • Функција излучивања. Уз помоћ коже из одређених жлијезда излучује се секрет који ослобађа тијело од непотребних супстанци и соли.

  Главни пример је рад лојних и знојних жлезда.

  Функцију излучивања обезбеђује рад лојних и знојних жлезда
  • Осетљивост. Преко целе површине коже има много нервних завршетака. Захваљујући њима, особа тактички осјећа вањску површину предмета, топлину, хладноћу или бол.
  • Пермеабилити Доктори користе ову функцију када користе медицинске креме и масти. А у козметологији је познавање структуре коже неопходно за избор прикладних крема и маски.

  Минус ресорпције је да постоји вјероватноћа тровања штетним кемикалијама кроз додирни контакт с њима.

  Неопходно је пратити спољашње стање коже, а ако се утврди повреда, обратите се специјалисту.

  Зашто требате знати о структури коже у козметологији

  Лице је први део тела који улази у очи других. Кожа у овом подручју је константно отворена, тако да треба обратити посебну пажњу на њу.

  Козметолози треба да знају карактеристике структуре коже како би правилно идентификовали повреде његовог интегритета и кварове спољашњег поклопца. Уз помоћ овог знања идентификују узроке његових промена (спољни фактори, индикатори старости).

  Потребно је одредити правилну структуру коже лица у козметологији за избор погодне козметике и процедура.

  Структура и структура коже

  Структура коже лица у козметологији одређује да има комплексну структуру, која укључује лојне и знојне жлијезде, косу и саму кожу, која има неколико слојева.

  Епидермис: његове особине и функције

  Овај слој коже је спољашњи и подељен је у неколико слојева, почевши од најдубљих:

  • базалне (ћелије се налазе само 1 ред);
  • шиљак (око 3-8 редова);
  • гранулирани (од 2 до 5 редова);
  • брилијантан (1-4 редова, ћелије у овом слоју немају језгре);
  • хорни (вишеструки слојеви).
  Структура коже лица у козметици почиње проучавањем структуре епидермиса - горњег слоја коже.

  Ћелије, почевши од базалног слоја, деле се, расту, крећу се више. У следећим слојевима се развијају и старење. Умирући, уђите у стратум цорнеум, где су везани један за други са липидима. Овде се одлепе и отпале, замењујући их новим ћелијама. Цео процес траје око 4 недеље.

  Ноге и дланови имају најдебљи слој рожнатих ћелија.

  Спољни слој коже задржава влагу, омогућавајући јој да буде мекана и глатка, док унутрашњи слој спречава улазак штетних материја. У епидермису се налази пигмент меланина који утиче на боју коже.

  Прочитајте популарни наслов чланка: Маска за чишћење црне коже: како направити црну маску код куће. Рецепт, апликација, прегледи.

  Дерма вредност за кожу

  Главни слој, који је подељен у два додатна слоја:

  • папиллари;
  • ретицулар.

  Дермис укључује крвне и лимфне жиле, лојне жлезде, фоликуле длаке и нервне завршетке. Има најдебљи слој на бутинама, леђима и грудима. Главни састав овог слоја су ћелије колагена и еластина, а хијалуронска киселина садржи велику количину воде.

  Са променама везаним за старост, број ових ћелија се смањује, и саме постају троме и лабаве, што мења структуру коже лица, у козметологији они једноставно кажу - боре. Њихов број је ограничен, тако да нико не може да избегне старење коже. Овај процес можете само успорити уз помоћ специјалних крема за дубоку пенетрацију које стимулишу производњу ових ћелија.

  Поткожна маст

  Карактеристике поткожног масног ткива, које функције се изводе

  Поткожна маст или хиподерма садрже везивно и масно ткиво, крвне судове и нервне завршетке. Дебљина се креће од 2-3 мм до 10-12 цм.

  У женској популацији овај слој је нешто шири него код мушкараца. Већа акумулација влакана у грудима и карлици, а напротив, потпуно је одсутна.

  Најважнија улога овог слоја коже је регулација телесне температуре. Такође штити унутрашње органе од спољних утицаја. Због накупљања течности, помаже у спречавању дехидрације. Учествује у формирању полних хормона код жена.

  У хиподерми су сви микронутријенти, тако да његово спољно стање зависи од његовог стања.

  Ћелија коже и њена структура

  Кавез је основна јединица свих живих бића. Може постојати независно (расте, раздваја, храни, дише, умире), али заједно чини читав организам.

  Такође је елементарни део коже и има много компоненти неопходних за њено потпуно постојање. Козметичари проучавају структуру ћелије коже лица, јер се са овим местом њихов рад најчешће повезује.

  Рибосоми и њихове функције

  Компоненте малих ћелија које су одговорне за формирање протеина из амино киселина. Сферног је облика и састоји се од двије честице различите величине.

  Главне компоненте: рибосомска РНК и протеини.

  Лизосоми и њихове функције

  Споља наликују малим мехурићима унутар ћелије. Формиран од стране Голгијевог апарата.

  Имају различите ензиме који доприносе варењу нутријената, углавном протеина. Због ових својстава, компоненте лизосома немају трајно слободно постојање и ослобађају се само када је то потребно.

  Мембране: Функције и карактеристике

  Ово је врста ћелијске мембране која чува свој интегритет и одваја је од других ћелија и спољашњег окружења. Главни састав - липиди и протеини, они такође формирају два слоја мембране.

  Мембрана потпуно прекрива ћелију, али због присуства пора на њој, набора и конволуција, она промовише продор различитих супстанци унутра.

  Цитоплазма: њено значење и функција

  Унутрашње окружење ћелије, текућа конзистенција, која држи и уједињује све компонентеи такође промовише њихову интеракцију

  Главни састав: вода, протеини, моносахариди и сплит масти.

  Вацуолес и њихове функције

  Мале ћелије унутар ћелије које садрже воду са хранљивим састојцима.

  Главне функције - складиштење хранљивих материја и резервних компонентии елиминисање непотребних супстанци.

  Митохондрије обезбеђују АТП синтезу

  Митохондрије и њихове функције

  То су посебне компоненте издуженог облика, које се налазе у целој ћелији. Захваљујући њему долази до синтезе АТП-а.

  Уз помоћ ензимских система, органска једињења се оксидирају (протеини до аминокиселина, масти до глицерина, скроб до глукозе, итд.). Након тога, захваљујући енергији распадања, ћелија троши кисеоник и ослобађа угљен диоксид.

  Центросом са центриолима: значење и функција

  Посебне компоненте, цилиндричног облика, које се налазе у близини језгре ћелије. У уобичајеном стању, он је један, али када је ћелија спремна за митозу, други сутон се формира синтезом, која се одваја од првог у супротном смеру, под правим углом.

  Када се ћелија дели, у свакој ново формираној поново постаје једна копија центросома, која генерише цилије и флагеле.

  Језгро ћелија је складиште гена.

  Срж њеног значења

  Главна компонента ћелијске композиције, која контролише целокупан рад ћелије, одговорна је за складиштење и пренос наследних гена. Сви важни материјали су у хромозомима, који се састоје од ДНК ланаца.

  Ћелије садрже 46 хромозома или 23 пара. Такође овде је и нуклеолус, у коме се РНК формира и складишти, што је неопходно за синтезу рибозома.

  Мицровилли, њихове функције

  Ове компоненте су неопходне за пренос различитих супстанци кроз ћелијски зид. Имају дугуљасти облик, готово непокретан, који се налази унутар цитоскелета.

  Захваљујући овим процесима на ћелијској мембрани, подручје апсорпције различитих елемената у самој ћелији значајно се повећава.

  Врсте коже лица у козметологији, зависно од структуре

  Козметолози кажу да је састав ћелија и структура коже лица једнака за све. Зато да би одабрали прави козметички производ, потребно је одредити тип коже. Табела описује најкарактеристичније индикаторе за сваки тип коже.

  Тип / функција кожесувомасненормалкомбиновано
  Изглед лица и структура коже у козметологијиЛагана, деликатна кожа. Мат, без масноћеМасни сјај видљив у целој површини коже.Мат и глатка, изгледа лепоУ Т-зони, кожа је масна, у другим областима сува или нормална.
  Присуство пораПрактично се не визуализираПроширена, добро видљиваПрактично се не визуализираУ Т-зони су израженије, у другим областима готово невидљиве
  Могући проблемиИритације, црвенило, љуштење, губитак влагеАкне, видљиве капилареБогата употреба крема може изазвати зачепљене поре.Упала, акне
  Реакција на околинуРеагује на сунце, ветар, хладноћу и неправилну негуСкоро не реагује на промену временаНе плаши се промене временаПрактично не реагује
  Царе ТипсЗахтијева редовну и темељиту његу.Захтева правилну негуПодршка за минималну негу, чистоћуПотребно је изабрати средства појединачно за одређено подручје лица.

  Кожа лица није само естетска вриједност, већ и показатељ унутрашњег здравља. Да би годинама заборавили на проблеме са њом, потребно је водити здрав начин живота. Такође је неопходно изабрати производе за негу који одговарају типу коже, као и за дугорочно очување лепоте и омладинске - козметике намењене одређеној старости.

  За оно што требате знати структуру коже лица у козметици - погледајте овај видео:

  Које типове коже разликују козметичари:

  Погледајте видео: Da li naša koža stari zbog izloženosti suncu i zašto je dermoskopija kao najpouzdanija dijagnostika (Август 2022).

  Загрузка...

  Pin
  Send
  Share
  Send