ЛИЧНИ ЖИВОТ

Да ли је могуће причестити током менструације, похађати цркву према правилима Старог и Новог завјета

Pin
Send
Share
Send


Питање: да ли је могуће ићи у цркву и причешћивати се за вријеме менструације, стално се питају свештеници, па чак и међу њима постоје различита мишљења о томе. Зато ће бити боље да жена пита за слуге храма које посећује.

Могу ли да присуствујем цркви током месеца

Међу већином жупљана постоје одређена опћеприхваћена правила према којима можете похађати цркву и молити се женама у данима такозване нечистоће, а не можете дирати светишта (крст, еванђеље, реликвије светаца) и учествовати у сакраментима.

Сакраменти укупно 7:

 • Крштење;
 • Цонфирматион;
 • Покајање;
 • Цоммунион;
 • Сакрамент брака (вјенчање);
 • Сацрифице;
 • Свештенство (односи се само на свештенство, жене не учествују у њему).

Раније су женама у данима било које нечистоће (менструација, првих 40 дана након порода) било забрањено да уђу у храм Божји уопште.

То је било због чињенице да је због специфичности одеће менструална крв могла капати на под и тако оскрнавити светиште.

Данас, због огромне количине хигијенских производа, такве ситуације су немогуће, па је женама дозвољено да иду у цркву.

Ипак, сада се традиционално саветује да стојите док не служите у самом храму, већ у предворју; ако није тамо, што је могуће, онда близу улаза.

Да ли је могуће примити причест током менструације, рећи ће ваш лични исповедник. За њега и треба слушати.

Табела детаљније приказује дозволе и забране везане за критичне дане.

Шта се може урадити током менструацијеШта је забрањено
Да се ​​молиУчествујте у сакраментима (да ли да прихватите причест, ожените се - у било ком)
Стави свећеПриложите иконе, реликвије, крст
Узми благослов од свећеникаУзми проспхора, антидор, свету воду
Певај на хоруУроните у свети извор

 

Обрати пажњу! Забрањено је улазити у храм са било којом раном која крвари, како се не би оскрнавила пролијевањем крви.

Причест током менструације: канони Старог завета

Да ли је могуће за вријеме менструације узети заједништво, а Стари завјет недвосмислено каже: "Не!"

У оне дане, жена током периода чишћења није могла уопште ући у храм. И то је било повезано не само са хигијенским карактеристикама, већ и са духовном компонентом.

Сматрало се да је месечно - прво, подсетник на оштећену људску природу, а друго - нерођено дете"мртво тело", које је такође оскврнуло светиште.

Поред тога, свако ко је додирнуо жену у данима менструације, такође је постао "нечист".

Ово је занимљиво! Чак и код Дјевице Марије у прото-јеванђељима Јаковљева, каже се да је живјела у храму до 12 година, а затим, након зарука, послата је да живи са Јосифом, тако да се “светиште Господње” не може оскрнавити.

Прочитајте популаран наслов чланка: Импресиван губитак тежине са Турбослим Алпха. Рецензије и резултати су тањи.

Нови завет о причести током месеца

У Новом завету, Исус Христос мења разумевање чистоће и нечистоће човека. Он говори о важности духовности, присуству Светог Духа, а не о физичком стању.

Он није одбацио крваву жену која га је дотакла, већ је, напротив, излијечила, хвалећи је због вјере. Тиме је Спаситељ јасно ставио до знања да је оно што је важно само оно што је у срцу особе: његове мисли и намјере, а само неправедне мисли и дјела могу га оскрнавити, а не природне тјелесне ствари.

Апостол Павле такође каже да је "све Божје створење добро", и да нема ништа нечисто у човеку који је створио Господ.

Међутим, мислећи на то, он је мислио на храну, тако да је тешко схватити да ли је апостол хтио рећи о храни или је то све о свим стварима и стварима које је Бог створио.

Иако је концепт ритуалне нечистоће (наведен у Старом завјету) уклоњен, тешко је направити тачан закључак о томе како би жене требале дјеловати у такве дане. Познато је да су рани хришћани примали причест сваке недеље, и не спомиње се изузетак за жене са специфичном болешћу.

Упркос индиректним упутствима, нигде у Новом завету није јасно наведено да ли је могуће причест током менструације.

Шта Правилник Православне Цркве говори о заједништву током менструације?

У Правилнику постоје прецизнија упутства у вези са причестом током менструације.

Пише: "Жена која се чисти не би требала причестити док не буде очишћена."

Међутим, ова ситуација је само референца на ауторитативна мишљења светих отаца: Дионизија, Атаназија и Тимотеја Александријског. Конкретно, у св. Дионизију је речено да је мало вероватно да ће се побожна жена сама усудити да прихвати светиште у такве дане.

У Руској православној цркви из 12. века правила су била много тежа.и ограничења су била врло прецизна. Дакле, ако је женска менструација почела док је била у храму, одмах је морала да се извуче из ње.

Иначе, добила је покору на шестомјесечном посту с дневним земаљским луковима (50 дневно).

Да ли је могуће причест током менструације: мишљење модерних свештеника

Што се тиче модерних свештеника, овдје су мишљења потпуно супротна.

Постоје свећеници који захтијевају од својих жупљана да слиједе сва правила припреме за Причест (читање канона, поста, итд.) И да не дозвољавају женама да то чине током својих периода.

Има оних који кажу да је главно да се сакрамент започне дрхтавим и истинским покајањем, а све формалности (укључујући припрему и телесно стање) сматрају се сувишним.

Иако су, наравно, присталице друге тачке гледишта много мање. У основи већина свештеника прати традиционални приступуосталом, женама се не препоручује да се приближавају Светом купу у данима прочишћења.

Ипак, садашњи свећеници не користе само ову догму, већ покушавају пронаћи објашњење.

И међу мишљењима, поред уобичајених тумачења о хигијенској страни питања и духовном, ту је и идеја да жене у овом периоду циклуса постају уморније и мање прикупљенене могу у потпуности молити и учествовати у литургији и нису у стању да се припреме за причест.

Истовремено, постоје и свештеници који сматрају да је за време менструације жена, напротив, потребно више заједништва, јер јој је овај период прилично тежак и физички и емоционално.

Обрати пажњу! Питање да ли је могуће причест током менструације, као и сва друга ограничења и дозволе, свака жена треба да одлучи само са својим исповедником (или свештеником цркве коју редовно посећује).

Причест током менструације: мишљење Запада и Истока

Што се тиче заједништва током менструације са светим оцима Запада и Истока, мишљења се такође разликују.

Поинт оф Виев Западни бискупи - св. Климент Римски и Гргур Двоеслова је такав да је жени дозвољено да учествује у сакраменту у таквим данима, јер ова слабост не зависи од њене воље, а Свети Дух је увек присутан у њој.

Међутим, Грегори Двоеслов каже да ако се жена сама не усуђује прићи причести, онда је треба похвалити за своју побожност.

На Истоку не постоји таква једногласност:

 • У древном хришћанском документу Дидаскалија (ИИИ ст.) Каже се да жене могу увијек имати причест, упркос привременој немоћи.
 • У истом периоду св. Дионисије Александријски каже да сама жена не може да се усуди да започне Причест током периода прочишћења. Као пример наводи еванђеоску причу о жени која је крварила и која је, због лечења, одлучила да не додирује самог Господа, већ само ивицу његове одеће.
 • Мало касније, св. Атанасије Александријски, тврдећи да ли је могуће да жена прихвати причест током менструације, пише да као што било која особа не може бити окривљена за проток пљувачке или слузи из носа, жена може имати месечне исхране, а нечистоћа може бити узрокована само грехом.
 • Тимотеј Александријски верује да се причест са женом "мора одложити док се не очисти".
 • Патријарх Павел из Србије омогућава жени да живи пун црквени живот (да стави свеће, да се моли, да учествује у богослужењу), али по његовом мишљењу још увек је немогуће причестити и бити крштен у том периоду.

У којим случајевима кршење заједништва може бити нарушено током менструације?

Дозвољено је узимање причести током менструације, само ако жена умре. Овде се слажу мишљења свих свештеника, јер не можете да дозволите особи да умре без узимања причести.

У таквим случајевима, допуштено је истом заједништву онога ко је узео храну (обично је заједништво могуће само на празан стомак). Исто важи и за труднице у случају опасности за њихове животе.

Патријарх Павел Србин је на овом снимку рекао: "... у смртоносној болести може се причестити и крстити."

Дакле, упркос неким разликама у мишљењима о заједништву током менструације, то је таква наредба да је могуће присуствовати цркви током мјесеца, али се не препоручује да се причестите.

Из овог видеа ћете сазнати да ли можете да причестите током свог периода.

Овај видео ће вас упознати са одговором свештеника о проналажењу жене током менструације у храму.

Погледајте видео: Jeromonah Rafailo o pričešću i postu (Децембар 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send