БЕАУТИ СЕЦРЕТС

Однос тежине и висине - табела идеалне тежине за жене, девојке, тинејџере, мушкарце, децу по годинама

Pin
Send
Share
Send


За жене и мушкарце постоји тако различита величина као индекс тежине и висине (БМИ), што доприноси процјени усклађености масе особе са његовом висином.

Помаже да се идентификује вишак, нормална тежина или тежина која недостаје, што је веома важно када је потребно да се лечи тело или да се самоподешава.

Шта је "индекс телесне масе"

 • 4. Зашто требате знати свој БМИ
 • 5 Анализа резултата БМИ
  • 5.1 Стопе гојазности за БМИ
 • 6 Недостаци и ограничења у кориштењу БМИ методе
 • 7 Како нормализовати индекс тјелесне масе
 • 8 Корисни видео записи о индексу висине и тежине за жене
 • Још у 19. веку, лекари су утврдили да је појава болести директно повезана са присуством масних ткива код људи. Да би се утврдила оптимална тежина, било је потребно израчунати однос људске висине према његовој тежини.

  Године 1869. доктор А. Кетле је изумио метод за израчунавање индекса, који омогућава да се процени колико телесне тежине одговара тренутној висини. Временом су многи научници направили различите измене и појавиле су се нове формуле. Али стандарди у различитим периодима су се разликовали.

  Недавно се смањио оптимални БМИ, што је довело до повећања броја људи који су претили и гојазни.

  Оптимална телесна тежина - утврђени опсег у коме се тежина може кретати без утицаја на функционисање тела

  Како се одређује БМИ

  Понекад израчун БМИ не даје тачне податке. То је због чињенице да људи имају другачији однос између мишићне и масне масе, што је посљедица многих фактора. Према томе, појединци са истим индикатором не изгледају исто.

  За исправан израчун БМИ, узимају се у обзир старост, пол и тип (фина кост, средња кост и широка кост)., успостављене на основу мерења захвата зглоба.

  Објективна вредност је процентуални однос између масти и костију и мишићног ткива за жене - 13-20%, за мушкарце - 10-15%.

  Мршава особа са уском коштаном формацијом има нижи стандард у поређењу са власницима великих форми. Понекад за одређивање конституције тела мери се волумен груди.

  Због специфичности у структури женских и мушких фигура, њихов БМИ је различит. Такође је потребно узети у обзир старост особе која се провјерава, јер ће се оптимална тежина младе и старије особе разликовати.

  Приликом анализе индекса телесне масе (однос тежине и висине) треба узети у обзир чињеницу да ће за мушкарце и жене бити другачије због особености структуре женских и мушких фигура.

  Током година, додао је масни слој, тежи од мишићног ткива. Због тога, зрела особа може имати идеалан однос, а истовремено бити претежак.

  Посебни прорачуни се користе за одређивање оптималног индекса масе дјеце. На посебан начин се израчунава БМИ спортиста. Захваљујући тренингу, они имају снажне мишиће, а њихова идеална тежина ће бити много већа од оне обичне особе.

  Како израчунати БМИ користећи формуле

  Израчунавајући индекс тежине и висине, углавном користе такве једноставне радње: за жене одузимају од висине (цм), а за мушкарце - 100. Али у таквој формули, занемарују се старост, конституција појединца и други фактори.

  Израчунајте тачну бројку на своју руку, узимајући у обзир све детаље је прилично тешко. За људе који желе да задрже своју тежину, калкулатор је измишљен - онлине.

  Потребно је само да снимите податке (висину, тежину) у одређеном облику и након 2-3 секунде. екран ће приказати резултат. Поред тога, можда ћете морати да поменете обим кукова и зглобова.

  Добијени резултати морају се упоредити са табелом, и мора се закључити која је телесна тежина субјекта.

  Израчунавање индекса телесне масе различитим методама

  Постоје различити начини израчунавања индекса, помоћу којих је могуће самостално одредити одговарајућу тежину и одредити колико килограма требате изгубити. Веома је важно запамтити да ниједна од метода неће дати тачну представу о саставу тела, јер Сваки организам има своје карактеристике.

  Само специјалиста високе класе ће помоћи да се правилно процени стање физичког тела пацијента. Ако се расположива тежина мало разликује од израчунате норме, док је здравствено стање одлично, немојте паничити. Најбрже је то индивидуална норма.

  Броцкова формула

  Најпрепознатљивија и најраспрострањенија је формула француског антрополога Брока, погодна за људе нормалног раста, који су изнад 150 цм и испод 185 цм.

  Са одређеном висином, морате одузети коефицијент:

  • до 165 цм - 100;
  • до 175 цм - 105;
  • од 175 и навише -110.

  У овом израчуну морате узети у обзир тип тијела и промијенити резултат:

  • Астенична (танка кост) - смањење за 10%;
  • Када је нормостеницхеским (средња кост) - одузмите 110 од раста;
  • Хиперстхениц (широка кост) - повећање за 10%.
  Оптимална тежина за жене и мушкарце израчунава се различито у зависности од врсте додатка

  Да бисте одредили свој тип, потребно је да измерите обим ручног зглоба радне руке. Женске величине за све врсте у редоследу приоритета - до 16, 16-18, 18 и више. Мушкарци имају такве опсеге до 17, 17-20, више од 20.

  Формула Куетелет

  Математичар белгијског порекла, Куетелет, предложио је сопствени метод израчунавања БМИ. Формула је основна и потребно је подијелити тежину субјекта по висини (метара) на квадрат.

  БМИ класификацијаБМИШта да радим
  Недостатак телесне тежине19препоручено повећање тежине
  - велики недостатакМање од 16
  - просечни дефицит16-17
  -мали недостатак17-19
  Нормална тежина19,5-25,0
  ОвервеигхтВише од 25смањити тежину
  1 степен гојазности25-30
  Фаза 2 гојазност30-35препоручује се смањење тежине
  Гојазност 3. степена35-40
  Гојазност 4. степенавише од 40одмах се ослободите вишка килограма

  Ови индикатори су примјењиви и за јаке и за слабији пол.

  Такав обрачун има неке корекције. На пример, није погодан за труднице, старије особе и децу. Коефицијент се може модификовати у зависности од величине или величине мишићне масе.

  Ако је бројка изнад 30 јединица. Препоручује се да предузмете озбиљне мере: посетите квалификованог специјалисте, консултујте се са нутриционистом и бавите се спортом.

  Лорензова формула

  Индекс тежине и висине за жене може се израчунати користећи врло једноставну Лорентзову формулу, која ће помоћи да се добије вриједност врло слична резултатима других, још мучнијих прорачуна.

  Да бисте израчунали коефицијент, морате знати вашу висину у центиметрима (П) и извршити следеће прорачуне:

  • Р-100- (Р-150) / 2. Добијени број означава нормалну масу, повољну за особу;
  • За скраћену Лорентзову формулу, потребно је П / 2-25. Другим ријечима, одузимамо половину нашег раста 25.

  Ова техника је релативна и не дозвољава да се са апсолутном прецизношћу зна оптимална тежина. Не узима се у обзир тип тијела, а фактор старости се превиђа. Заиста, у различитим годинама, различита телесна тежина се сматра нормом.

  Бреитман Формула

  Да би се добио индекс тежине и висине помоћу Бреитманове формуле за жене висине 165, потребно је одузети 100 од 165. За универзалну калкулацију неопходно је да се раст повећа за фактор 0,7 и одузме 50.

  Индекс телесне масе за жене

  Индекс масе масе и висине је лако израчунати за жене, примјењујући Броцк-ову формулу: одузимамо 100 од висине у цм.Ако одузмемо 10% од резултата, онда добијемо идеалну тежину.

  Пошто је добила превисоку вредност, може се рећи да је субјект у зони ризика и да је подложан болестима кардиоваскуларног система, хипертензији, функцијама респираторног система итд.

  Издвојена норма може се узети у обзир за сваку даму појединачно. Она је узрокована старошћу, а разликује се код младих дјевојака и зрелих жена. Ради прецизније дефиниције, ваља узети у обзир удио мишићног и масног ткива.

  Дакле, ако користите Куетелет форму за израчунавање БМИ девојчице користећи просечне параметре, онда са растом од 1,71 и тежином од 64 кг, добијамо: 1.71 * 1.71 = 2.9241; 64 / 2.9241 = 21.89. Нормално за жене се сматра од 19 до 24, ау овом случају то је нормално.

  Индекс телесне масе мушкараца

  Тежина мушкарца зависи од физичке форме, благостања и сразмерна је висини и ширини груди. Присуство вишка килограма указује на одступања у раду многих телесних система, јер је веома важно одредити вашу идеалну масу и држати се ње.

  БМИ за човека са просечним параметрима (висина-176, тежина-88) може се израчунати користећи формулу: 88 / (1.76 * 1.76) = 28.4. Нормални коефицијент је вредност од 19 до 25. Коефицијент који се налази изнад указује на екстра килограме.

  Јаснија идеја о расподели масних ткива може се дефинисати на следећи начин: волумен струка је подељен са запремином задњице. За јачу стопу пола је 0,85.

  Примењујући формулу Нагерр, човек може самостално пронаћи свој оптимални однос.

  Са висином од 152 цм, тежина тела треба да буде 45кг. Додајући сваком другом 2.45 цм висине од 0.9 кг добијамо број по тежини, а ако се поклапа са стварним килограмима, онда се то сматра нормом. Уз велику разлику, пожељно је подузети потребне мјере.

  Помоћу раста (П), БМИ за јачи пол може се израчунати на следећи начин: П- (100+ (П-100) / 20)

  Индекс телесне масе за децу

  Слично израчунавању БМИ за одрасле, могуће је израчунати овај индикатор за дјецу и идентифицирати прекомјерну тежину или склоност ка гојазности.

  Да бисте израчунали индекс дечије телесне масе, морате знати висину и тежину детета. Формула изгледа овако:

  БМИ = тежина у кг / квадратни раст у м.

  На пример, ако узмемо просечну вредност када је дете 1,5 м. тежи 45 кг, добијамо: 45 / 2.25 = 20. За дјевојчицу или дјечака од 13-14 година то се сматра нормалним. Дјеца стално расту, а то значи да се овом фактору мора посветити пажња. У табели испод приказани су оптимални индекси за различите године.

  Дечје годинеДевојкаДечак
  0-213,3-15,413,4-15,7
  2-3

  3-4

  15,3-16

  14-16

  15,3-16,5

  15,2-16

  4-513,5-16,513,8-16,8
  513-1713-17
  6-813,5-1813,5-18,5
  9-1014-2014-21
  1114,5-20,514,5-21,2
  1216-21,515-22
  13-1416-2316-23
  15-1617-23,517,5-24

  Чак и са доступним подацима, показатељи нису лако интерпретирати. Ако имате било каквих недоумица, боље је да се консултујете са педијатром. То ће помоћи да се одреди оптимална тежина и укупни развој дјететовог тијела, ау случају одступања ће бити у стању дати потребне препоруке.

  Теен Боди Масс Индек

  За тачно одређивање БМИ тинејџера, потребно је направити исте прорачуне као и за децу, јер није сасвим тачно применити мере за одрасле. Током пубертета, неопходно је пажљиво пратити тежину тинејџера. Коефицијент се израчунава помоћу перцентила.

  Да би га пронашли, тежина мора бити подељена по висини, на квадрат..

  Добијена вредност не садржи пропорцију одговарајућих типова ткива са растом, због тога постоји вероватноћа нетачности и нетачних интерпретација.

  Добијени резултати морају се упоређивати са одређеним подацима који се одређују према узрасту адолесцената и добијамо компаративну вредност (ДМ БМИ).

  Код дјечака и дјевојчица ова бројка се може разликовати, јер је просјечан ниво мишићне масе код мушкараца већи него код жена.

  Пронађен резултат СВ БМИ одговара следећим индикаторима:

  • више од 95 - гојазност;
  • 85 до 95 - прекомерна тежина;
  • од 5 до 85 - норма;
  • мање од 5 - недостатак телесне тежине.

  Индекс тјелесне масе трудноће

  Индекс тежине и висине код жена приликом ношења детета израчунава се помоћу Куетелет формуле. Овај однос је одређен гестацијском доби, а успоређујући га с дозвољеним нормама, можете сазнати колико килограма будућа мајка може добити. Да бисте то урадили, још увек морате знати тежину даме пре зачећа и њене висине.

  Недовољна тежина труднице може бити разлог за одступања у феталном развоју. Претјерано додавање килограма може узроковати потешкоће при самосталном порођају.

  Норма током трудноће је додавање 7 до 16 кг. Али у пракси се дешава да мајке са додатним или несталим килограмима производе здраве бебе.

  Ако постоји сумња у чињеницу да тежина труднице може проузроковати негативне последице за бебу, не брините прерано.

  Посетите свог лекара и он ће препоручити додатне прегледе. Најважније је водити здрав начин живота и јести у потпуности

  Максимална дозвољена телесна тежина у односу на старост

  Индекс тежине и висине је лако пронаћи за жене млађе од 40 година, одузимајући висину од 110 центиметара, а за жене старије од 40 година одузмите 100цм.

  Очигледно је то са годинама, тежина се повећава услед промена у метаболизму угљених хидрата, и овај процес је природан. Ово се смањује:

  • метаболизам;
  • промена енергије и физичке активности;
  • волумен мишићне структуре;
  • покрет метаболизма;
  • хормонска активност.
  Оптимална телесна тежина је различита за различите године.

  Многи научници користе спецификације Егоров-Левитски за израчунавање дозвољеног омјера тежине за жене. Ове бројке указују на максималну дозвољену масу у датом узрасту. Вишак следећег БМИ указује на вишак телесне тежине.

  Раст, мГодине старости
  20-3031-4041-50
  1,6665,271,876,5
  1,6868,573,778,2
  1,7069,275,879,8
  1,7272,879,382,8
  1,7474,379,083,7

  Зашто треба да знате свој БМИ

  Знајте да је ваш БМИ неопходан за оне који брину о свом здрављу и облику тела. Лекари користе овај фактор за избор доза лијекова. Код куће можете контролисати своју тежину.

  Израчунавање индикатора ће помоћи да се утврди присуство абнормалности у телу и њихова озбиљност. Због добијених података, дијабетичари могу прописати пацијентима са гојазношћу, одговарајућу исхрану и вежбање.

  УТИ је стандардни начин да се утврди ниво гојазности код мушкараца и жена

  Међутим, за свако прилагођавање тежине, не препоручује се да се верује само добијеном индикатору. Ако не испуњава норму, онда је вредно додатно истраживање.

  Анализа резултата БМИ

  Треба истаћи да се БМИ стандард периодично мења. На пример, у САД крајем 20. века нормални индекс био је 27,8. Тада су се стандарди промијенили, а бројка је пала на 25. То је био разлог повећања броја грађана који су претили.

  Према истраживању израелских научника, оптимални коефицијент за мушкарце је 25-27. Код жена нормални индекс тежине и висине потпуно се поклапа са стандардом.

  БМИ је индикативан и примарно га користе лекари и нутриционисти. Израчунавајући број независно, потребно га је упоредити са ВХО стандардима на посебној табели.

  Када детектујете гојазност или недостатак телесне тежине, не треба се поуздано ослањати на изведени индекс. Дакле, за људе са високо развијеним мишићима, а без додатних килограма може бити прецијењена бројка.

  Стопа гојазности за БМИ

  Након што су одредили свој индекс тежине и висине користећи Броцк-ову формулу за жене, и идентификујући додатне килограме, они класификују прецењену телесну тежину са оптималне помоћу табеле:

  Вишак%Фаза гојазностиАктуелни БМИ
  20-30125-30
  31-50230,1-36
  51-99336,1-40
  Више од 1004Више од 40

  Гојазност Ниво 1 и Ниво 2 сматрају се мањим козметичким дефектом. Може изазвати лагану нелагоду и узроковати даље накупљање килограма. У екстремној фази гојазности формирају се патолошке абнормалности, које утичу на све системе виталне активности организма.

  Гојазност може имати ове типове:

  • стабилан задржавање нивоа дуже време;
  • прогресивно - карактерише се наглим растом или спором континуираним сетом килограма;
  • рездудуални - тежина се може значајно повећати након дугог периода пада.

  Недостаци и ограничења у кориштењу БМИ методе

  Тумачење БМИ вредности које је предложила СЗО не узима у обзир старост и пол појединца. Подаци из многих земаља показују да је индекс оптималне тежине код жена нижи него код мушкараца. Поред тога, она је већа код грађана средњих година у поређењу са младим и старим људима.

  Реч "норма" се односи на "просеке", али статистике кажу да "стандарди" БМИ, према прописима СЗО, не одговарају типичној нормалној дистрибуцији БМИ међу становницима.

  Могуће је да ће индекс тежине и висине, оптималан за жене једне земље, бити прецијењен међу женама које живе у многим другим земљама свијета. На пример, у Русији, ако се придржавате препорука СЗО, онда већина становништва старије од 30 година има вишак килограма.

  Како нормализовати индекс телесне масе

  Прекомерна тежина, као и недовољна, доводе до озбиљних повреда у телу. Уз мала одступања од стандарда не брините.

  Ако су одступања значајна, прво се морате консултовати са специјалистом. Он ће изабрати оптималну исхрану и одредити дијету.

  Када се не препоручује акутни дефицит тежине:

  • повећава унос калорија повећањем уноса хране и чешћим уносом уз употребу протеинских производа;
  • бавити се физичким вежбама у циљу повећања телесне тежине, елиминишући тренинге који оштећују тело;
  • створити услове за здрав и адекватан сан.

  Имеющим не критический излишек килограммов стоит придерживаться следующих правил:

  • снизить количество употребляемой пищи;
  • исключить из рациона жирные продукты, уменьшить прием яиц, кофе, алкоголя;
  • разнообразить питание достаточным количеством овощей, фруктов, маложирной молочной продукции, кашами, нежирным мясом и рыбой;
  • соблюдать режим приема пищи. На ночь лучше выпить кефир или съесть фрукты.
  • выбирать спортивную активность, способствующую сжиганию жиров;
  • как можно больше дышать свежим воздухом и придерживаться полноценного сна.

  Желательно отслеживать свой индекс веса и роста, что особенно важно для женщин, потому что его отклонения могут вызвать гормональный сбой. Дефицит массы тела приводит к упадку сил, снижению иммунитета. Лишние килограммы создают проблемы с сердечно сосудистой системой, способствуют потере активности.

  При поиске оптимальных показателей ИМТ, следует, прежде всего, прислушиваться к своему организму. Если цифры говорят об отклонениях, но самочувствие вполне комфортное, то можно жить полноценной жизнью и без достижения идеального веса.

  Полезные видео материалы об индексе роста и веса для женщин

  Идеальное соотношение веса и роста для женщин:

  Индекс массы тела: сколько у вас лишних кило и насколько их количество опасно или безопасно для здоровья:

  Соотношение роста и веса: обзор приложения Windows:

  Погледајте видео: Calling All Cars: The Long-Bladed Knife Murder with Mushrooms The Pink-Nosed Pig (Децембар 2023).

  Загрузка...

  Pin
  Send
  Share
  Send